Merhaba…
Son yıllarda mobbing olayları her geçen gün artış gösteriyor. Son yıllarda kelimesini kullanmamın sebebi; aslında eskiden beri var olan ancak o zamanlar da mobbing kavramı olarak bilinmediği için bu olaylar şans, kader, talih gibi bir takım sıfatlar olarak biliniyordu. Bu nedenle bugün sizlere mobbing kavramından biraz bahsetmek istiyorum. Evet şimdi mobbing nedir? Gelin önce bunu birlikte öğrenelim.222
Bir veya birkaç insanın başka bir kimseye veya kişilere taciz, baskı ve rahatsız etme durumlarında duygusal ve psikolojik bir saldırı da bulunmasıdır. Mobing aynı zamanda “meslek hastalığı” olarakta literatürde geçmektedir. Mobbing’i yapan kişinin amacı, kişiyi iş yaşamından dışlayarak ve rahatsız edici tavırlarda bulunarak kendi işine son vermesini istemektedir. Art arda iş yerinde gerçekleşen kasıtlı olarak yapılan yıldırma hareketleridir. Mobbing , mağdurun kişiliğinde, sağlığında ve mesleki hayatın da önemli sorunlara yol açar. Cinsel taciz, tehdit, uygunsuz şakalar ,kaba sözler, dedikodu ,küçümseme gibi insanı rahatsız eden bu tür mağduriyet halleri de mobbing sayılıyor. Mobbing ispatı zor bir konudur. Evet yanlış okumadınız. Ben de bu konuyu araştırırken çok şaşırmıştım “Nasıl yani ? Hem tacize uğruyorum hem de kanıtlayamıyorum” . Eminim sizde kendi kendinize bu soruyu sorduğunuzu işitir gibiyim. Bu konuyu açıklamaya gelirsek yukarıda bahsetmiş olduğum bu hallerin tek başına olması mobbing olduğunu kanıtlamaz sadece mobbing’e uğrayıp uğramama konusunda yardımcı olur. Neden niye sorarsınız ? Çünkü mağdur kişi her ne kadar kendini savunsa da karsı tarafta aynı konuda kendini savunacaktır. Sistematik bir şekilde bu hallerin çoğunun görülmesi mobbingin ispatını kanıtlayabilir. Mobbing bir süreç halinde gerçekleşir. Başlangıçta atışma durumunda ikinci durum da bu baskıyı net bir şekilde hissetmeye başlar. Son nokta ise yönetiminde mağdur kişiye karsı tepkisinin ortaya koymasıyla birlikte dışlanma ve işten ayrılma noktasında son bulur. Şunu söylemek tam yerinde olacaktır ; Genellikle mağdur kişiler işlerini çok iyi yapan, sevilen, bağımsız, yaratıcı dürüst ve güvenilir kişilerdir.
Mobbing sandığımız ancak mobbingle alakası olmayan birkaç kavram bulunmaktadır. Bunlardan birincisi;
Çatışma: Normalde yetki yani statü ve güç çekişmesi olarak adlandırılan ilişki uyuşmazlığıdır. Mobbingde de bahsettiğim gibi esas olan sistematik ve istikrarlı bir şekilde devam eden tutum ve davranışlardır. Ancak normal bir çatışma durumunda ise birbirinden bağımsız olan ve çatışmanın ne kadar süre devam ettiğidir.
Şiddet: Şiddetin net bir tanımını yapmak tam mümkün değildir. Bazen saldırı, bazen hakaret, bazen de psikolojik olabilmektedir. Şiddeti genel bir şekilde ifade eder isek fiziksel problemlere yol açabilecek şekilde kişi ve kişilerde zarara açılmasıdır. Bizi ilgilendiren ise iş yerinde ki şiddet yani elindeki güç ve yetkiyi kötüye kullanmaktır. Mobbingden ayıran yönü mobbing sistematik bir şekilde devam etmesi gerekir ama işyerin de gerçekleşen şiddet durumun da ise tek bir davranış bile etkili olabilmektedir.
Kabalık: Mobbing açısından bakar isek bir veya birden fazla kişiye etki ederken normal durumlarda ise kabalık işyerinde ve inanıyorum ki normal yaşantısın da bile herkese etki etmektedir. Yani bununda böylece mobbingden farkını ortaya çıkardık.
Son zamanlardaki araştırmalara göre mobbing diye bahsettiğimiz psikolojik taciz okullarda ,hizmet ve sanayi sektöründe daha yaygın görülmektedir. Bunun nedeni yüksek işsizlik oranları ve eğitim düzeyi nedeniyle çalışanlara gereken değerin verilmemesi dolayısıyla mobbing olasılığı daha yüksek olabilmektedir.
Gelin sizleri daha çok sıkmadan son olarak mobbing çeşitlerine bir göz atıp bugün ki yazıma noktamızı koyalım.
Dikey Mobbing: Enteresan bir durum bence. Çalışanların yöneticiye karsı baskı uygulamasıdır.
Düşey Mobbing :Üst konumda yer alan yöneticilerin alt kademedeki çalışanlara karşı gerçekleştirdikleri baskı durumudur.
Yatay Mobbing: İşyerinde benzer konumda ve benzer görevde olan iş arkadaşlarının birbirlerine karşı psikolojik baskıda bulunmasıdır.
Teşekkür ederim. Bir sonraki bloğumda görüşmek dileğiyle. Kendinize iyi bakın.
11,533 total views, 16 views today
1995 yılı Kırşehir Kaman doğumlu;Bilişim Teknolojileri mezunu ;Trakya Üniversitesinde işletme bilgi yönetimi bölümü, bölüm ikincisi olarak bitiren ve mezuniyetini takiben insan Kaynakları sektörüne kendisini adamış bir gönüllü.